biografia

<C A S T>

• El públic , la crítica i reconeguts cantautors i cantants han coincidit a destacar Josep Tero com a un dels principals exponents de les generacions de cantautors en llengua catalana sorgides després de la de Raimon, Lluís Llach i Maria del Mar Bonet.

• Nascut a l’Escala (Alt Empordà), Josep Tero es dóna a conèixer al gran públic el 1982, en un concert amb Lluís Llach i Marina Rossell a l’antic pavelló del Joventut de Badalona, davant més de 5.000 persones.

• Entre el 1982 i el 1986, comparteix escenari amb Lluís Llach en 36 recitals arreu dels Països Catalans.

• El 1986, publica el seu primer elapé (“Batecs d’ocells”, dirigit per Carles Cases), en el qual col.laboren Lluís Llach i Marina Rossell. Josep Tero presenta aquest disc a Catalunya, Andorra, les illes Balears, el País Valencià i Sardenya. També protagonitza una gira pels Estats Units. Canta a Houston i a Los Angeles, a través de l’American Institute for Catalan Studies, i a Nova York, a través de l’”Instituto Cervantes”.

• El 1987, com a representant de la cançó dels Països Catalans, Josep Tero actua a l’Alguer ( Festival de la Cançó Algueresa). El 1987, canta novament a l’Alguer, i al Festival d’Autors i Compositors de Corti (Còrsega).

• El 1990, edita el segon elapé (“Raval”, dirigit per Carles Cases), en el qual col·laboren Georges Moustaki, Maria del Mar Bonet i Marina Rossell. TV3 elabora un videoclip sobre una de les cançons d’aquest disc: “Aiguamolls”.

• El 1992, Josep Tero participa amb Carme Callol, Rosa Novell, i Julieta Serrano -entre altres actrius- en el recital per a l’arribada de la Flama Olímpica a Empúries, acte en què comparteixen escena amb, Cesc Gelabert, Irene Papas i Núria Espert, dirigits per Rosa Vergés ( acte transmès per TV2 i TV3).

• El 1993, Picap, la discogràfica que ha publicat els 7 primers discos -2 LP i 5 CD- de Josep Tero, edita “Primeres cançons”, compacte que recull algunes de les millors composicions dels dos primers discos del cantant, i que incorpora peces inèdites. Aquest mateix any, J.T. participa en el CD «L’univers de Georges Brassens», editat per Urània Records, de Miquel Pujadó, amb «Cançó per a un camperol».

• El 1994, el GOB ( Grup Balear d’Ornitologia) inclou la cançó “Aiguamolls”, de Josep Tero, en el CD “Cançons per La Trapa”.

• El 1995, Josep Tero treu el compacte “Lladre d’amor”, amb direcció musical de Toni Xuclà. El presenta arreu de Catalunya, a la universitat de Saint Thomas (Houston) i a l’auditori “Dag Hammarskjold” de les “Nacions Unides” de Nova York. TV3 elabora un videoclip amb una de les cançons d’aquest treball: “Amada, amada”.

• 1996: TVC filma el concert de Josep Tero a l’abadia de Santa Maria de Vilabertran, difós en diverses ocasions a través dels seus canals.

• El 1997, Josep Tero rep el premi “Alghero in Música” i actua a l’Alguer, on és molt popular. El mateix any, comença a preparar un nou disc, “Camins de tarda” i representa la cançó catalana en dos concerts al Teatro Nacional de la Habana (l’Havana,Cuba).

• El 1998, Josep Tero participa en el disc d’homenatge a Jackson Browne (“Jackson Browne/Cántame mis canciones”/Columna Música) amb “Cançó per a Àdam”, adaptada per ell al català i interpretada per Maria del mar Bonet.

• Novembre de 1998: Picap edita “Camins de tarda”, cinquè àlbum discogràfic de Josep Tero, que dirigeix Toni Xuclà. Aquest mateix any, Georges Moustaki -amb motiu dels seus concerts a Córcega ( octubre de 1998)- i en presentar Marina Rossell, diu a la premsa francesa : “Marina Rossell est une des grandes voix catalanes, aux côtés de Llach, Tero, Serrat, De la Serra, Del Mar Bonet…”.

• Hivern de 1999: “Camins de tarda” és seleccionat entre els millors discos de cançó d’autor per AIE/EVOHÉ(Madrid) i Josep Tero participa en el circuit de recitals “Artistas en ruta” al llarg de la primavera de 1999.
AIE ( Sociedad de Artistas o Ejecutantes) inclou la cançó “Tindríem una casa”, de Josep Tero, en el CD “Artistas en Ruta/1999”)
Aquest mateix hivern, la revista Enderrock selecciona “Camins de tarda” com a 2n millor disc de cantautor de l’any 1998, i TVC (Televisió de Catalunya) filma un vídeoclip amb la cançó promocional d’aquest disc (“Tindríem una casa”), amb la participació de la ballarina Teresa Garcia.

• 2000-2001: diversos concerts, sobre els darrers discos, per Catalunya, i Espanya, i presentació del material del disc “SAL” al Festival de Manresa ( 6è disc de J.Tero, sobre balades d’entre els segles XII i XIX, i actuals, que dirigeix Toni Xuclà).

• 2001: l’octubre d’aquest any, Josep Tero canta, per tercer cop consecutiu, a Houston ( Universitat de Saint Thomas), per l’American Institute for Catalan Studies.

• 2000-2001: cridat pel Casal Català de Luxemburg, i en col.laboració amb l’”Instituto Cervantes” d’Utrecht, Josep Tero canta a les ciutats de Luxemburg ( Països Baixos),i Utrecht ( Holanda), entre els dies 17 i 21 d’0ctubre de 2001.

• 2001-2002: el Govern de les Illes Balears selecciona Josep Tero per als concerts commemoratius del centenari de la “Lletra de convit”, amb què Antoni M. Alcover convocava, l’any 1901, tots els territoris de parla catalana a participar en el gran diccionari català-valencià-balear.

• 2001-2002: el Govern Balear inclou una cançó de Josep Tero ( “Cançó de remar”), en el CD que aquesta institució publica per a la commemoració dels cent anys de la “Lletra de convit” ( CD: “Atles musical/ una llengua de convit”)

• 2001-2002: mentre el disc “SAL” rep els millors comentaris i crítiques de la premsa, en què se subratlla la cançó “Quan dic l’Escala” com a una de les millors cançons escrites en llengua catalana, Josep Tero enregistra –amb les actrius Pepa López i Carme Callol-, i per encàrrec de l’IEC ( Institut d’Estudis Catalans), el disc “Et deixaré la veu”, editat per Picap, que, sobre textos de Maria Àngels Anglada, dirigeix Ferran Martínez.

– Edició del CD «Acústic ACIC/2002», per Gemecs-DisCat, amb la cançó «A 23 de gener».

– 2001-2002: TVC ( Televisió de Catalunya) filma el concert de presentació del disc “SAL” a l’antiga catedral de Lleida ( Seu Vella), retransmès la nit del 24 de desembre de 2002, concert del qual obté el vídeoclip “Quan dic l’Escala”, sobre la cançó del mateix nom.

– El grup Bitayna enregistra el CD «Gran Reserva», editat per R-temps record, amb la cançó «Si tornaves…».

2003:

– Josep Tero és convidat a actuar, juntament amb Missia i Maria Farandouri, en un muntatge musical sobre textos de Pessoa, Kavafis i Lorca, que dirigeixen els grecs Stelios Krasanakis i Marios Vazeos dins el marc del Festival de Naxos Naxos/Illes Cíclades/Grècia).

– l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, a través del seu director -Carles Coll, convida Josep Tero a participar en un concert d’ aquesta formació musical.

– La cançó «Balada de Mallorca», del CD «Sal», apareix de nou, ara en l’àlbum discogràfic «Trobadors/cantadors», editat per Blau, com també és editada per primer cop, en el compilatori «Acústic/Acic 2003», la cançó «23 de gener», enregistrada, en recital, a la sala «Le Moulin» de Roques-Sur-Garonne,Occitània.

– L’Instituto Cervantes d’Atenes fa que Josep Tero actuï a Grècia, en dos concerts ( a Nàuplia i a Atenes) amb motiu de les jornades sobre K.P. Kavafis, concerts que se centren en els textos que J.T. ha musicat d’aquest poeta grec, apareguts en el seu setè disc ( “Et deixaré la veu”), i,parcialment, en anteriors gravacions com: «Batecs d’ocells»/JosepTero/Picap, «Raval»/JosepTero/Picap, i «Cos meu, recorda»/ Marina Rossell/CBS.

– Josep Tero posa música i veu en el CD interactiu «Amb temps», per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, treball dirigit per Salvador Cardús, editat pel Departament de Benestar i Família, de la Generalitat de Catalunya.

– La cançó «Quan dic l’Escala» és editada novament, ara en l’àlbum discogràfic «Músiques per la llibertat/Catalunya, la terra i el món» ( edició dels segells Blau, Picap i Global).

– Edició del CD «Mai més/Nunca máis», per ACIC/El Periódico, amb la cançó «Aiguamolls».

. 2004:

– Apareix el CD «Les Artistes du Moulin Fêtent la Musique», editat per «Le Moulin/ Conseil Régional/Midi-Pyrinées» , amb la cançó «Quan dic l’Escala».

– Edició del CD i del vídeo «Teresa Rebull, cançons/1969-1992», enregistrats al Palau de la Música Catalana, per NORD-SUD, CONSEIL GENERAL/PYRENEES-ORIENTALES/2004, amb la cançó «Mestier d’amor», interpretada per Josep Tero.

– Josep Tero participa en el CD «Homenatge a Lluís Llach/Si véns amb mi», editat per Picap, en què interpreta la cançó «A la taverna del mar».

– La cançó «Quan dic l’Escala» és reproduïda per al CD «20 anys de Picap/el concert», en edició de Picap.

. 2005:

– Edició de «20 anys de Picap-el concert», CD editat per Picap/2005, amb la cançó «Quan dic l’Escala»

. 2006:

– El gran auditori Megaromousikis d’Atenes acull Josep Tero, en concert, la nit del 8 de novembre, que comparteix escenari amb el cantautor grec Christos Tsiamoulis.

– El grup menorquí de cançó tradicional “S’Albaida” convida Josep Tero a participar en l’enregistrament del seu nou disc «El llenguatge de les pedres», editat per Picap, amb el recitat del poema «Cap de Favàritx», de Miquel Martí i Pol.

. 2007:

– Edició del CD «Homenatge a Lluís Llach/ si véns amb mi», editat per Picap, amb la cançó «A la taverna del mar», en versió de Josep Tero.

– L’equip del 1r canal de la TV pública grega enregistra, a Barcelona, el testimoniatge que Josep Tero i Maria del Mar Bonet fan sobre la mediterraneïtat de Maria Farandouri.

. 2008:

– L’Instituto Cervantes d’Atenes edita el llibre «Panarxaia Eufonia» que conté la traducció grega de la cançó «Quan dic l’Escala», i J.Tero ofereix un recital amb motiu dels actes que sobre Empúries tenen lloc a la capital de Grècia, que inclou la participació de la popular cantant atenesa Nena Venetsanou, amb qui J.Tero interpreta sovint la cançó «Cos meu, recorda», sobre un pema de K.Kavafis.

– La cantant Inma Serrano enregistra el CD «Inma I», que edita Peligro-Música, amb 11 cançons adaptades per Josep Tero.

– S’Albaida convida Josep Tero a participar en el CD «El pas d’en Rebull», editat pel Consell Insular de Menorca/Ajuntament Es Mercadal, amb el recitat del poema «Solitud», de Gumersind Gomila.

– Edició del CD «Fronteres…», per Stress/music, treball discogràfic en què col·laboren Marina Rossell i Maria del Mar Bonet, amb direcció musical de Ferran Martínez, prologat per Josep Maria Terricabras i Jaume Fàbrega, i introducció d’Eusebi Ayensa.

– Presentació del CD «Fronteres…», en concert, a la Fira Mediterrània de Manresa.

.2009:

– Josep Tero és finalista, per la cançó «A griselda…» , de «Fronteres…» ( sobre un poema de Carles Fages de Climent), juntament amb Maria del Mar Bonet i Sílvia Cruz, en el PREMI MIQUEL MARTÍ I POL DE POESIA MUSICADA.

– Entre altres concerts, i després del seu 2n recital al Festival de Naxos ( Illes Cíclades/Grècia), Josep Tero és convidat, per Maria Farandouri, a cantar al teatre Dora Stratou, a Atenes, la nit del 31 de juliol, com a cloenda del seu concert.

– Josep Tero enregistra «Quan dic l’Escala», en directe, per al vídeo que sobre Empúries realitza el cinematògraf Kostas Vakkas.

. 2010:

– Edició del DVD » Landscape and Infrastructure for Society» ( DVD realitzat pel «9th Council of Europe Meeting of de Workshops for the Omplementation of the European Landscape Convention/3th International Congress on Landscape and Infrastructures»/2010, amb la cançó «Cor i arbre»)

– Edició del DVD «Actuaciones paisajísticas» (DVD realitzat per la Generalitat de Catalunya/Direcció General d’Arquitectura i Paisatge, per al «III Congreso de Infraestructuras y Paisaje de Junta de Andalucía/9º taller de paisaje del Consejo de Europa/Córdoba/2010, amb la cançó «Tornarem a tenir barques»

– En col·laboració amb Marina Rossell, Josep Tero inicia el seu treball de selecció i adaptació de cançons de Georges Moustaki per al CD «Marina Rosell canta Georges Moustaki».

.2011:

– Per inicitiva de l’agitador cultural i esportiu grec Nikos Malliaris, que sent cantar Josep Tero en el seu concert a l’auditori d’Atenes ( Megaromousikis), J.T. és proposat al popular cantant grec Laurentis Maxairitsas perquè intervingui en el CD i el concert «Les anges vivent encore en Mediterranée», juntament amb Lucio Dalla, Adamo, Angelo Branduardi…

– Laurentis Maxairitsas escull les cançons «A griselda…» ( sobre un poema de Carles Fages de Climent), finalista al «Premi Miquel Martí i Pol de Poesia Musicada», i «Amb un sol gest» -cançó sobre un poema de Miquel Martí i Pol ( totes dues, cançons del CD «Fronteres..»), perquè formin part del seu doble CD «Les anges vivent encore en Mediterranée, i respectiu concert de presentació a l’estadi Panatinaikos, a Atenes.

– L’escriptor Iannis Mauros adapta el text d’ «A griselda» al grec, i Manos Elefteriou, lletrista de Theodorakis, posa un nou text a la cançó «Amb un sol gest», perquè Laurentis Maxairitsas enregistri, en grec, aquestes dues cançons de Josep Tero per al seu doble CD «Les anges vivent encore en Mediterranée».

– Josep Tero enllesteix la musicació dels 12 poemes que conformaran el seu nou treball discogràfic, sobre 12 poetesses mediterrànies, que presentarà, prèviament al seu enregistrament, al festival Port al Blau ( l’Escala-Empúries) l’estiu de 2012.
– Marina Rossell enregistra i publica , per a World Village/Harmonia Mundi, el CD «Marina Rossell canta Moustaki», amb la selecció de cançons i adaptacions realitzades per Josep Tero

. 2012:

– Edició del doble CD de Laurentis Maxairitsas «Les anges vivent encore en Mediterranee» (on participen Josep Tero, Angelo Branduardi, Adamo…), que conté les cançons «A Griselda» i «Amb un sol gest», del CD «Fronteres…», de Josep Tero.

– Entre participacions i recitals, Josep Tero prepara l’enregistrament del seu nou CD («D’un mateix mar»), que serà presentat, prèviament a la sortda del disc, en el festival Port al Blau ( l’Escala-Empúries) el 6 d’agost, i la seva participació en el gran concert de Laurentis Maxairitsas (9 de juliol), per compartir escenari amb Maxairitsas, Branduardi, Adamo…

. 2013:

– Segona edició del doble CD de Laurentis Maxairitsas «Les anges vivent encore en Meéditerranée», en què Josep Tero participa amb les seves cançons «A Griselda» i «Amb un sol gest».

– Josep Tero participa amb els cantautors bascos Joseba Gotzon, Gontzal Mendibil i Niko Etxart, i el cantautor gallec Xoan Curiel, en l’enregistrament del DVD «Marrodán kantatzen» (editat i produït per Kdenetarik Produkzioak, S.L.), per a Euskal Telebistak, treball en què apareixen les adaptacions catalanes del poeta basc Marrodán fetes per J.Tero, i la cançó «Quan dic l’Escala».

– El segell discogràfic Temps-record contracta Josep Tero per al seu 9è àlbum discogràfic
( «D’un mateix mar»), que enregistra amb direcció musical i producció de Ferran Martínez en l’estudi de Temps-record, amb Pep Roig com a tècnic, i els músics Ferran Martínez -al piano, sintetitzador i acordió-, Òscar Roig -a la guitarra acústica i clàssica- i Joan Aguiar -al violí, bouzouki i a la mandola-.

– L’ «European Cultural Centre of Delphi» demana la col·laboració de Josep Tero perquè ofereixi el seu recital sobre poemes de Kavafis en l’acte de clausura del simposi internacional «C.P. Cavafy, Hellenic and Universal», que tindrà lloc el 7 de juliol de 2013 en el teatre antic de Delfos ( Grècia) amb motiu dels 150 anys del naixement del «poeta d’Alexandria».

. 2014:

– En col·laboració amb Marina Rossell, Josep Tero selecciona i adapta les 9 cançons de Georges Moustaki que figuraran en el CD «Marina Rossell canta Moustaki/vol.2».